Masterclass Aikido

In onze trainingen refereren we vaak naar een Oosterse krijgskunst: Aikido. De drie lettergrepen van ‘Aikido’ hebben ieder een eigen betekenis:

  • AI betekent o.a. balans, harmonie en ontmoeting.
  • KI betekent o.a. ‘levensenergie, ademkracht’. Vergelijkbaar met het Hebreeuwse ‘ruach’ of het Latijnse ‘spiritus’. Ademkracht staat ook voor ‘de essentie, het wezen van een mens’.
  • DO, vergelijkbaar met het Chinese woord ‘tao’, de weg.

Vechtsporten gaan over het ‘uitschakelen van een tegenstander’. Aikido gaat over het  ‘inschakelen van een medestander’. Dat maakt het een perfecte metafoor voor de Harvard aanpak.

Voor een selectie van onze  relaties organiseert RoutsLaeven op 15 februari a.s. een Aikido Workshop, onder leiding van Aalt Aalten. We werken inmiddels 25 jaar met Aalt samen. Een workshop van Aalt is een unieke en prettig confronterende ervaring. Juist door de fysieke oefeningen ontstaan onverwachte ‘aha-erlebnissen’ die je de rest van je leven meedraagt.

Aalt Aalten

In welk gezelschap dan ook, Aalt komt overal op sokken binnen. Hij levert het bewijs dat om diepe indruk te maken, schoenen niet belangrijk zijn. Hij start doorgaans met deze openingsvraag. ‘’Ben je bereid om de komende 3 uur de wereld een beetje anders te bekijken?”

Aalt studeerde Sociale Wetenschappen en Psychomotorische Therapie in Amsterdam. Hij houdt zich ruim 40 jaar bezig met het beoefenen van krijgskunsten en de vertaling daarvan naar het dagelijks leven, topsport en het bedrijfsleven. Voornamelijk geeft hij dit in de vorm van management trainingen en leiderschap trainingen wereldwijd.

Aalt is gefascineerd door de talloze oefeningen in krijgskunsten die een geweldige metafoor vormen voor het dagelijks leven als ook voor het bedrijfsleven. Hieruit ontwikkelde hij de Aiki Aanpak, een methode waarbij Aikido principes worden ervaren, zonder daarbij de krijgskunst zelf te beoefenen. Hierdoor kan men o.a. op effectieve wijze kalmte en overzicht behouden bij stress, met aanzienlijk minder inspanning prestaties leveren en een zeer vitale en productieve omgeving creëren.

‘Aalt Aalten traint al 25 jaar de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Hij wordt gezien als een van de best bewaarde geheimen voor topmanagers in ons land. Commissaris Heidi Muhs zei: ‘De enige inspirerende cursus die ik ooit heb gevolgd’. (Heitema, Financieel Dagblad 2008)

Aiki Aanpak

In een experiment vroeg men eens een aantal mensen om de beurt op een smalle plank te gaan staan. Rondom deze plank was een tent, beschilderd met verticale strepen. Deze tent liet men draaien. Al deze mensen verloren hun balans en vielen van de plank. Vervolgens vroeg men een aantal Aikidoka’s op de plank te gaan staan. Geen van hen viel eraf.

Laatstgenoemden hadden een innerlijke kracht ontwikkeld die hen in staat stelde overeind te blijven, recht en in hun midden te blijven.

Tegenwoordig zie je hoe steeds meer mensen het moeilijker krijgen om in een omgeving, die voortdurend in beweging en in verandering is, overeind te blijven.

De Aiki Aanpak is in essentie gericht op het ontdekken van onze innerlijke kracht. Dan lijk je op het oog van de orkaan: tegelijk stil en die enorme bron van kracht en dynamiek.
Dan ben je geen gevolg meer, maar oorzaak. Dan leef en werk je vanuit je midden.

Informatie

Datum: donderdag 15 februari 2018
Tijd: 15:30 – 19:00
Lokatie:
Landgoed Zonnestraal
de Werkplaats
Loosdrechtse bos 21A
1213RH Hilversum

Inschrijving Masterclass Aikido

Naam

Telefoonnummer

E-mail

Top